Råd til at holde din hvalp fri for orme

Ligesom at babyer nemt kan blive ramt af sygdom, så gør det samme sig gældende for vores små, logrende venner. Hunde har nemlig allerhøjest risiko for at blive smittet med orm, når de er hvalpe. Særligt den første måned er den tid, hvor risikoen er højest. Derfor er det vigtigt, både for dig selv og hvalpen, at du som hundeejer har en idé om, hvilke symptomer du skal kigge efter. Der er nemlig nogle tegn, der gør det nemt at se, om hvalpen er blevet smittet med en af de tre typiske former for orm; spoleorm, bændelorm og hageorm.  Jo nemmere du kan genkende symptomerne på de tre typer orm, desto hurtigere kan du igangsætte ormekuren, så din hvalp bliver sund og rask igen.

Hold øje med disse symptomer hos hvalpen

Der er lidt variationer på symptomerne, alt efter den type orm, som hvalpen bliver ramt af. Generelt kan man se, om hvalpen har orm, hvis der er små ormeæg i afføringen eller i opkast. Finder du æg, skal kuren startes øjeblikkeligt, enten med hjælp fra dyrlægen, eller ved en ormekur, du selv har liggende.

  • Hageorm: Symptomerne hos hvalpe er diarre, nedsat vækst og blodtab, der især kan være farligt for hvalpene i voksenalderen, særligt den første måned af deres levetid. Du vil også kunne finde ormeæg i både opkast og afføring. Når ormen er konstateret, skal hunden have ormekuren fra den er to uger gammel og så hver 14. Dag. Kuren kan også bidrage til resistens over for spoleorm i omtrent en måned. Tæven skal behandles i samme tidsrum som hvalpen.
  • Spoleorm: Symptomerne hos hvalpen er nedsat appetit, hikke, diarré og udspilet mave. Denne ormeform er mere tydelig blandt hunde, og særligt når hunden er hvalp er den i risikogruppen. Kuren er samme fremgangsmåde som ved hageorm.
  • Bændelorm: Denne type orm har ikke ligeså mange synlige symptomer, som de to førnævnte. Æg i afføringen, og irriterende kløen ved endetarmsåbningen er de symptomer, du nemmest kan få øje på. Her kan blandt andet loppekure være med til at forebygge bændelorm.

Der er mange muligheder for at holde din hund sund og rask. Husk dog at spørge dyrlægen til råds, hvis du har mistanke om at din hvalp har orm, så den kan komme i den rette ormekur.

Du er velkommen til at dele...Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook